Lucrul în siguranță în toate limbile
Actualizare la: 05 mai. 2021

Lucrul în siguranță în toate limbile

"Nu este vorba despre limbă, este despre ceea ce faceți unul pentru celălalt"

Haga se dezvoltă. Și odată cu aceasta cererea de locuințe situate central, unde oamenii pot continua să trăiască confortabil până la bătrânețe. Peste 600 de locuințe noi, facilități comerciale și o parcare lângă spitalul Haga cel renovat din Leyweg din Haga de Sud fac acest lucru posibil. Angajații Aelbers sunt angajați atât la construcții rezidențiale Heijmans, cât și la Heijmans infrastructură. În legătură cu ziua siguranței din 20 martie 2019, Heijmans a solicitat colaborarea noastră pentru un articol frumos.

 

„Siguranța începe cu a fi vizibil. Nu este vorba despre limbă, este despre ceea ce faceți unul pentru celălalt."

- Sjaak Luijten, manager implementare și antrenor GO la Heijmans
„Siguranța începe cu a fi vizibil. Nu este vorba despre limbă, este despre ceea ce faceți unul pentru celălalt.

Pe un șantier mediu, numărul naționalităților nu poate fi numărat pe degetele de la o mână. Acest lucru implică provocări în domeniul siguranței. Pentru a rezolva aceasta, Heijmans lucrează împreună cu Aelbers, printre altele, oferind în fiecare zi un număr flexibil permanent de optzeci până la o sută de muncitori migranți pe șantierele de construcții. Aceasta a dus deja la seturi de instrucțiuni multilingve, dar se merge mai departe.

Datorită deficitului structural de muncitori calificați, migranții muncitori din Germania, Polonia, Republica Cehă, România, Ungaria, Slovacia și Croația nu mai pot fi ignorați pe șantierele Heijmans. Unii dintre aceștia sunt detașați prin Aelbers. 

Sjaak Luijten, manager implementare și antrenor GO la Heijmans lucrează cu Aelbers în acest domeniu din 2001. În primii ani, acest lucru se referea în principal la migranții muncitori din Germania, dar treptat au fost adăugate mai multe naționalități. „Îmi amintesc că Heijmans a lucrat pe șoseaua de centură Eindhoven în urmă cu unsprezece ani.

Era nevoie de personal, dar germanii erau din ce în ce mai puțin disponibili. Așa că m-am dus în Polonia și am recrutat douăzeci și cinci de dulgheri pentru construcții civile de beton. Când am ajuns la executant cu aceștia, el mi-a spus: Aceștia sunt polonezi, am vrut germani. La care am răspuns: Ați vrut dulgheri, nu? ”, spune Michaël Kempka, consilier Aelbers.

Acum râde din suflet despre asta, dar esența este clară. Nu ne descurcăm fără migranți muncitori, așa că trebuie să facem tot ce putem pentru a-i face să lucreze în siguranță.

Engleza nu este suficientă

Pentru a realiza acest lucru, Aelbers și Heijmans lucrează strâns împreună. De exemplu, Aelbers a pregătit zece angajați pentru a deveni antrenori Aelbers, cerându-le să urmeze instructajul Heijmans GO-coach și efectuează traduceri de seturi de instrucțiuni care sunt accesibile tuturor prin intermediul aplicației GO. Traducerile reprezintă un punct de plecare important pentru munca sigură. Michaël Kempka subliniază că nu este suficient doar să traduci un set de instrucțiuni în limba engleză. „Majoritatea înțeleg limba engleză, dar trebuie să înțelegeți esența, mai ales când este vorba de un subiect important precum siguranța. Acest lucru funcționează numai în limba maternă. Deci, traducem totul în opt limbi. Se observă că instrucțiunile de siguranță funcționează mult mai bine în propria lor limbă, apoi încep să pună întrebări. A vorbi despre siguranță funcționează, de asemenea, mult mai bine în propria limbă.”
Engleza nu este suficientă

Sentimentul „Noi”

Traducerile seturilor de instrucțiuni sunt făcute de coordonatorii SE/de șantier ai Aelbers, care furnizează, de asemenea, seturile de instrucțiuni și vizitează șantierele în fiecare săptămână. Prin urmare, ele reprezintă, de asemenea, un punct de contact pentru muncitorii migranți care întâmpină probleme. Foarte important, deoarece siguranța depășește cu mult înțelegerea regulilor. Potrivit lui Sjaak Luijten, un loc de muncă sigur începe cu respect reciproc. El completează mergând el însuși pe șantier și vorbind cu toată lumea.

„Atunci când muncitorii migranți nu știu cine sunt, se sperie când intru pe șantier. Se îndoiesc de ei înșiși, pentru că în țările din care provin, ierarhia este foarte diferită și un manager vine doar atunci când ceva nu merge bine. Încerc să îi scap de acel sentiment, cunoscându-i. Acesta este începutul sentimentului de apartenență necesar pentru a fi capabil să se lucreze într-adevăr în condiții de siguranță. Pentru că numai atunci când ai sentimentul de apartenență te simți adresat și numai atunci când ai încredere că nu vei fi concediat de pe șantier, îndrăznești să spui ceva despre o situație nesigură.”

Siguranța începe cu liniște sufletească

Pe lângă investirea timpului în contactul personal, crearea unui sentiment de apartenență implică adesea și lucruri practice mici. „Furnizăm îmbrăcămintea, echipamentele individuale și instrumentele electrice pentru personalul nostru. Drept urmare, aceștia au aceleași resurse ca și colegii care lucrează în baza unui contract cu Heijmans. Acesta este un material sigur pentru început, dar poate mai important: arată la fel. Pentru că nu te simți niciodată ca parte a grupului dacă ai o cască de altă culoare. În plus, asigurăm spațiul de locuit pentru lucrătorii migranți. Acesta trebuie să fie un loc plăcut, unde funcționează dușul, unde poți contacta prin Skype familia și unde te poți odihni. Altfel nu poți lucra niciodată în siguranță.”

Sjaak Luijten adaugă că este foarte important ca oamenii să se potrivească cu locul lor de muncă. “Un număr flexibil bun este foarte important pentru Heijmans. Știu cum vrea Heijmans să lucreze și îți poate lăsa amprenta asupra proiectelor. Dar atunci trebuie să fie într-un loc bun pentru ei. Avantajul acestei relații pe termen lung cu Aelbers este că ne cunoaștem din când în când. Acest lucru face mai ușor să găsim omul potrivit la locul potrivit. Acest lucru are drept rezultat angajați care se simt la locul lor, se simt apreciați și sunt plătiți pentru aceasta. De aici începe siguranța.”